Primaire en secundaire missie
De verplichte primaire missie en onze eigen secundaire missie uit de doeken...

Onze missies uitgelegd
Wij willen jullie graag een optimaal informeren over ons project en hopen via deze weg dit op een eenvoudige en duidelijke manier te doen. We kunnen jammergenoeg niet alles op onze website publiceren en beantwoorden daarom graag uw vragen!
Hopend u hiermee genoeg geïnformeerd te hebben en sorry voor het ongemak,
Team GAEA
Primaire missie:
Het team moet een CANSAT bouwen en programmeren om de verplichte primaire missie te vervullen, zoals volgt:
Na het lossen en tijdens de afdaling moet de CANSAT de volgende parameters meten en de gegevens daarover één keer per seconde aan het grondstation doorgeven:
- Luchttemperatuur
- Luchtdruk
Het team moet de verkregen gegevens kunnen analyseren en die gegevens ook in grafieken weergeven. Die analyses mogen worden uitgevoerd na de vlucht.
Bron: Richtlijnenbrochure CanSat Belgium
Secundaire missie:
Zoals de naam van onze CanSat laat uitschijnen, boren we met onze secundaire doelstelling een tweedelige ecologische missie aan. Essentieel bij onze missies is, dat we de verschillende metingen willen aanwenden voor het onderzoeken van één hoofdvraagstelling: kunnen we, binnen de grenzen van onze CanSat, de impact van de mens op onze fauna en flora achterhalen. Heel belangrijk hierbij is, dat we niet enkel op zoek gaan naar een antwoord op bovenstaande vraag (ja of neen...), maar dat we tegelijkertijd ook de vinger op de wonde willen leggen en dus op zoek willen gaan naar een eigenlijke oorzaak.
- Als eerste deelvraag: in hoeverre helpt infraroodfotografie ons om de bedekkingsgraad van vegetatie te achterhalen?
- Als tweede deelvraag: is geluidspollutie waar te nemen in de troposfeer en is er een verband tussen het aantal decibels en de hoogte?
Voor onze eerste deelvraag willen we op basis van infrarood fotografie enerzijds de bedekkingsgraad van vegetatie meten, maar tegelijkertijd willen we deze gegevens ook aanwenden om de bodemvochtigheid te meten.
Het aanwenden van een combinatie van gewone foto's en NIR-fotografie om vegetatie te meten is an sich niet vernieuwend, maar we willen verder gaan dan dat. Recent onderzoek toont aan dat deze combinatie bovendien ook aangewend kunnen worden om bodemvochtigheid te meten (infra). Dit is echter pionierswerk, en bovendien werd de link aan- of afwezigheid van vegetatie nog niet gelegd. We merken de laatste jaren héél duidelijk een afname van de hoeveelheid neerslag, wat ongetwijfeld te linken is aan de opwarming van de aarde. Bovendien kan slecht bodembeheer er ook toe leiden dat bodemvocht niet (voldoende) vastgehouden wordt. Deze laatste oorzaak willen we dan ook nagaan op het terrein (infra)
Het ontbreken van vegetatie hoeft uiteraard niet te wijten te zijn aan de aan- of afwezigheid van bodemvocht. Een ongezonde luchtkwaliteit kan uiteraard ook als oorzaak naar voren geschoven worden. De laatste tijd is de storm omtrent zure regen (ons inziens onterecht) enigszins gaan liggen. We willen dan ook nagaan of we de componenten van zure regen (NO2, NO, SO2 en NH3) kunnen meten. Deze gegevens hopen we vervolgens te kunnen linken aan onze hoofdvraagstelling: vinden we een menselijke oorzaak voor een gedegradeerde vegetatie?
Onze tweede deelvraag focust op fauna. Meer en meer onderzoek toont aan dat vliegende organismen last hebben van diverse vormen van geluidspollutie (in het bijzonder vogels, maar ook insecten lijken hieraan onderhevig te zijn). We willen dan ook nagaan of het mogelijk is om geluidspollutie te meten in de troposfeer én we willen achterhalen of er een (schijnbaar logisch) verband is met de hoogte is: hoe lager bij de aarde: hoe hoger de geluidspollutie? Deze deelvraag is ons inziens heel vernieuwend, in het bijzonder in het kader van de CanSat-wedstrijd. De hoofdreden hiervoor lijkt te zijn dat decibelmeters zowel duur als zwaar zijn. We zijn er echter van overtuigd dat dit ook op een budgetvriendelijke manier geïntegreerd kan worden (infra).
De secundaire missie is onder voorbehoud van wijzigingen omwille van diverse redenen...