CanSat competition
Wat houdt de competitie in? Waarom wordt dit georganiseerd?
CanSat = CanWat?
In Belgiƫ, in Europa
Onderstaande video geeft je kort en bondig uitleg over wat CanSat precies inhoudt.
In oktober werden we met zes leerlingen uit het vijfde en zesde jaar van de school geselecteerd om deel te nemen aan CanSat Belgium, een wedstrijd die werd bedacht door de educatieve cel van de ESA. Voor deze wedstrijd moeten we een wetenschappelijk ruimtevaartproject ontwikkelen, waarbij de finalisten ook effectief hun project mogen lanceren aan de boord van een raket
Ons team neemt deel onder de naam GAEA (Geographical Analysis with an Ecological Approach). We kozen ervoor om naast een verplichte primaire missie (temperatuur- en drukmetingen) een secundaire missie uit te werken die de menselijke impact op het milieu poogt te achterhalen. Zo willen we onder andere de gezondheid van de vegetatie in kaart brengen (via infrarood-fotografie), de mate aan geluidspollutie op verschillende hoogtes registreren alsook de componenten die zure regen veroorzaken meten. Momenteel zijn we volop bezig onze CanSat te ontwikkelen. Concreet houdt dit in dat we computerprogramma's schrijven, een antenne en een parachute ontwikkelen, de eigenlijke behuizing van de minisatelliet ontwerpen en dit alles monteren in een behuizing die de omvang heeft van een blikje.
Op het einde van maart moeten we onze stand van zaken toelichten in Brussel. Na deze mondelinge presentatie worden twaalf teams geselecteerd die naar de Belgische finale mogen gaan. We doen er uiteraard alles aan om deze finale te halen, want dan mogen we op het militaire domein in Elsenborn onze CanSat effectief lanceren en onze verkregen resultaten analyseren. Als je benieuwd bent naar al onze avonturen, volg ons dan zeker via onze facebookpagina: Team GAEA SJB Avelgem.
Een CANSAT is dus een simulatie van een echte satelliet, gebouwd in de vorm en het formaat van een blikje van 33cl. De uitdaging voor de leerlingen is om de voornaamste onderdelen van een satelliet te verwerken in het beperkte volume van een blikje. De CANSAT wordt daarna met een raket tot 1000 meter hoog gelanceerd, waar de missie van de CANSAT begint: een wetenschappelijk experiment tot een goed einde brengen en daarna veilig landen.
Bron: Richtlijnenbundel CanSat Belgium
CanSat Belgium
Voor de Belgische competitie en de geselecteerde teams van de competitie 2018-2019, verwijzen we u graag door naar de website van CanSat Belgium
https://www.innoviris.be/nl/promotie/cansat-belgium
CanSat Europe
Voor de Europese competitie, verwijzen we u graag door naar de website van de ESA. Op de geselecteerde teams is het nog wat wachten!
https://www.esa.int/Education/CanSat